دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳ |۱۴ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 16, 2024
علامه طباطبایی

علامه طباطبایی به کتب تاریخی اعتماد نداشتند و این مسئله در جای جای المیزان به وضوح نمایان است و دو چیز را عامل فساد تاریخ می‌داند که یکی از آنها سطله حاکمان وقت بر مورخان و دیگری گرایش مورخان به فرقه‌ها می‌باشد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه،حجت‌الاسلام والمسلمین یعقوب جعفری، صبح امروز در اولین پیش نشست همایش بین‌المللی اندیشه‌های علامه طباطبایی(ره) با موضوع «نقش منابع تاریخی در تفسیرقرآن»، در موسسه امام خمینی(ره) قم، اظهارداشت: علوم اسلامی رابطه تنگاتنگی با تفسیر آیات دارند که در تفسیر المیزان بیان شده است.

وی افزود: علامه به کتب تاریخی اعتماد نداشتند و این مسئله در جای جای المیزان به وضوح نمایان است و دو چیز را  عامل فساد تاریخ می‌داند که یکی از آنها سطله حاکمان وقت بر مورخان و دیگری گرایش مورخان به فرقه‌ها می‌باشد.

این محقق حوزوی گفت: تاریخی که  از منابع درست روایی که از طریق اهل بیت (ع) بیان شده و یا صحابه به طرق صحیح از رسول گرامی اسلام‌(ص) نقل کرده‌اند را نمی توان نادیده گرفت.

وی با اشاره به داستان‌های قرآن، تصریح کرد: قرآن درهیچ کجا داستان‌های تاریخی را یک جا و به‌طور تفصیل بیان نکرده است .

حجت‌الاسلام والمسلمین جعفری ادامه داد: علامه در تفسیر المیزان به تحلیل تاریخ پرداخته و به تواریخی که از اهل بیت رسیده توجه کرده اند.

وی با بیان این که در تفسیر المیزان مرسلات زیادی نقل شده است گفت: یکی از منابع تاریخی که علامه از آن استفاده کرده، «مرسلات» بود.

حجت‌الاسلام والمسلمین جعفری با بیان این‌که بخش عمده منابع روایی المیزان روایات معصومین‌(ع) و پیامبر اسلام‌(ص) است گفت: علامه طباطبایی از منابع اهل‌بیت‌(ع) و کتابهای معتبر شیعی همچون تفسیر عیاشی، تفسیر قمی، کافی ، بصائرالدرجات، خصال و تحف العقول و علل الشرایع استفاده کرده است.

وی با بیان این که علامه بیش از 95درصد روایت اهل سنت را از الدرالمنثور نقل کرده گفت: الدرالمنثور به خاطر جامعیت، مورد استفاده علامه طباطبایی  بوده گرچه از تاریخ طبری نیر بعضا روایت نقل کرده است.

این محقق حوزوی اضافه کرد: یکی دیگر از منابع علامه در تفسیر المیزان، کتب عهدین(تورات و انجیل) بوده که بصورت مستقیم از آن دو نقل مطلب می‌کند و یا در جایی از المناررشید رضا نقل مطلب کرده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین جعفری اظهارداشت: علامه در بسیاری ازموارد، بیان قرآن از یک حادثه را تطبیق داده و نقاط  اختلاف را  ذکر می‌کند.

این محقق حوزوی گفت: علامه طباطبایی تسلط کامل به عهدین داشتند؛ به طوری توجه ایشان به این مورد ستودنی است.

این استاد حوزه و دانشگاه با بیان این‌که اسرائلیات در کتاب اسلامی وارد شده افزود: اسرائلیات در روایات بصورت گسترده وارد شده است.

وی با ذکر نمونه‌هایی در خصوص ورود اسرائیلیات به منابع اسلامی، به شخصیت کعب‌الاحبار اشاره کرد و بیان داشت: علامه در تفسیر المیزان روایاتی را که  کعب الاحبار وارد شده، را نقد و بعد رد  می‌کند.

این محقق حوزوی با بیان اینکه علامه به تحقیقیات تاریخی معاصر توجه ویژه داشته است، گفت: علامه داستان ذوالقرنین را سید احمد خان بیان می‌کند که از منظور از ذوالقرینی همان کورش ایرانی است، و لذا آن را تایید می‌کند.

انتهای پیام 16/313

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha